2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

25 éves a Dráva Természetbarát Sport Egyesület

Jubileumi évfordulót ünnepel tagszervezetünk
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Fennállásának és működésének 25. évfordulója alkalmából Természetjáró Emlékérem elismerést vett át a Dráva Természetbarát Sport Egyesület a XXXIII. Természetjárók napján. A gyalogos túraszakosztályból alakult civil szervezet múltja azonban ennél jóval korábbra, 1973-ig nyúlik vissza, amikor is egy fiatalokból és idősekből álló társaság unaloműzés céljából épített egy szabadtéri pingpong asztalt.


Az együtt töltött közös szabadidő és a nagy mérkőzések számának növekedésével egyenes arányosságban megjelent az igény a szervezettebb formában működő közösségi élet iránt. A gondolatot hamar tettek követték, így 1975-ben Gida Tibor vezetésével egy lépcsőház alagsorában, 31 taggal megkezdte működését a Gárdonyi Géza Művelődési Ház kihelyezett Ifjúsági és Munkás Klubja.

A társadalmi munkában végzett feladatok mellett gyakran került sor a társaság kíváncsiságát kielégítő témákban tartott előadásokra, beszélgetős és zenés programokra, színház és múzeum látogatásokra. 1975-ben komoly fordulatot hoztak a természetjárásról, Karádi Károlyné, Kiss Lajos és Kósa Pál által tartott élménybeszámolók: a hallottak olyan nagy hatást gyakoroltak a kis közösségre, hogy onnantól kezdve napjainkig megállás nélkül túráznak. Ezzel a motoros kirándulások, a pingpong és a futball mellett a gyaloglás is bekerült a klub szabadidős tevékenységei közé. Az aktív sportéletnek köszönhetően számos hely eljutott a Dráva Természetbarát Sport Egyesület elődje, amelyek felsorolására a hely is kevés lenne.

Az idő előrehaladtával a szakmai feladatok száma is szépen sokasodott. Ezek egyike volt a Mecsek egyik legszebb helyszíné, Kisújbányán lévő kulcsos turistaház felújítása és működtetése. A munkában és emlékekben gazdag időszak azonban szomorú véget ért: a kulcsos ház tulajdonosváltása körül kialakult helyzet miatt egy szűkebb közösség kivált az anyaszervezetből és 1996-ban megalapította a Dráva Természetbarát Sport Egyesületet továbbra is Gida Tibor vezetésével.

A csaknem nulláról indult civil szervezet tagsága azonban semmit nem veszített a lendületéből, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az elmúlt huszonöt évben elér eredményeik: három tájegységen átívelő, több száz kilométernyi turistaút jelzéseinek felújítása, egy saját kulcsos ház működtetése Kisszentmárton-Mailáthpusztán, számtalan saját szervezésű teljesítménytúra és természetbarát találkozó, és a Dél-Baranya Turistája jelvényszerző túramozgalom. Mindehhez kiváló alapot biztosít a természetjárás iránt elkötelezett, kiváló szaktudással rendelkező tagság.


A Magyar Természetjáró Szövetség elnöksége, munkatársai és önkéntesei nevében eredményekben gazdag éveket kívánunk a Dráva Természetbarát Sport Egyesületnek!


MTSZ Országos Központ
fotó: MTSZ

Cikk első megjelenése: 2021-10-12 16:58

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter