2024. május 24., péntek - Eszter, Eliza
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Vízitúra Bizottság
Magyar Természetjáró Szövetség

Vízitúra Bizottság

A Vízitúra Bizottság jelenleg nem működik. Az oldalon található információk elavultak és nem frissülnek. (2020. március 6.)


HÍREINK

2016.04.29.
Vízitúra-vezető tanfolyam - új struktúrában
A további részletek itt olvashatók.

2016.04.18.
A XV. Vízitúra Kupa kiírása.

2016.01.21.
Vízitúra-vezető tanfolyam indul
A részletek itt olvashatók.

2015.06.22.
Sikeresen zárult az MTSZ vízitúra-vezetői tanfolyama
Huszonkét résztvevő vizsgán nyújtott teljesítménye lett megfelelő.
A beszámoló itt olvasható.

2014.11.19.
Középfokú vízitúra vezető tanfolyam
A Magyar Természetjáró Szövetség 2015. január 24-i kezdettel vízitúra vezető tanfolyamot indít.
Várjuk a résztvevők jelentkezését!


Azoknak, akik mélyebb ismereteket szeretnének szerezni a vízitúrázás szakmai fogásaiból, érdemes elméleti és gyakorlati tudásukat is tovább fejleszteniük.
Különösen hasznos ez annak, aki nem egyedül járja a vizet. A vízitúra vezetés olyan komplex tevékenység, amely átfogó szakirányú ismereteket igényel.

Ezekkel az ismeretekkel még annak is célszerű rendelkeznie, aki csupán családi-baráti körben szervez vízitúrákat. Ne feledjük: a több tudás nagyobb magabiztosságot és a helyzetek jobb megítélésén keresztül egyúttal nagyobb biztonságot is jelenthet.

A tanfolyam elsődleges célja, hogy sikeres elvégzésével a résztvevő képes legyen síkvízi túrák megszervezésére és biztonságos lebonyolítására bármilyen felkészültségű és adottságú csoporttal.

A vízitúra vezető tanfolyam azonban nemcsak abban segít, hogy a túraszervezés, túravezetés praktikáit jobban megismerje az érdeklődő. A jó vízitúra vezető általános ismeretei ennél sokrétűbbek.

A tanfolyamot regisztrált felnőttképzést folytató tagszervezetünk, a Szabad Tér Egyesület bonyolítja. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert az akkreditálással ellenőrzött színvonalú és tematikájú képzést kínálhatunk. A tanfolyamon az MTSZ aktualizált új tananyagát is a résztvevők rendelkezésére bocsátjuk. Az anyagot új modulokkal egésztettük ki, egyes fejezetek tartalmát jelentősen bővítettük.

A tanfolyam ideje: 2015. január 24. – 2015. június 14.
Időtartama: 55 óra elmélet, 65 óra gyakorlat
Helyszíne: Az elméleti oktatás Budapesten, a gyakorlati a Velencei-tavon és a Szigetközben történik.
A tanfolyam díja: 55 000 Ft (MTSZ tagoknak 20 % kedvezmény) + 4000 Ft vizsgadíj. A díj a tanfolyam minden költségét tartalmazza, de nem tartalmazza az utazás, szállás és étkezés egyéni költségeit.

A tanfolyam kiírása a csatolt mellékletben található.

2014.05.06.
Újra evezhető a Sió-csatorna

Az idei év esőzéseinek köszönhetően idén másodszor nyitották meg a Sió Siófoki zsilipét, ezzel újra evezhetővé vált a Sió-csatorna. Ez jó hír azoknak, akik a Magyar Természetjáró Szövetség evezős hajókkal teljesíthető Vízi Nagy Kör túramozgalmának teljesítése során eddig a Siót a kedvezőtlen vízállás miatt ki kellett hagyják. Ha az időjárás is kedvező marad, a következő hétvége vízállása még kedvező lehet a Nagy Kört teljesítőknek.
Kapcsolódó cikk: Jó hír a Vízi Nagy Kört teljesítőknek.


2014. 03.15.
Változott a víziközlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvény

Nagyobb motor kötelező a vízitúrát kísérő kisgéphajókra

2014. március 15-i hatállyal néhány ponton változott a víziközlekedésről szóló törvény (2000. évi XLII. törvény) A Hajózási Szabályzattal (57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről) együttesen értelmezve a változás egy fontos ponton érinti a vízitúrázókat.
10 hajóegységnél nagyobb létszámú vízitúrák esetén a vízi túravezetőnek a kötelezően előírt motoros kisgéphajóval történő kísérethez nem elegendő a 4 kW-os kisgéphajó biztosítása. A törvényhozó a kisgéphajó fogalom meghatározása során az eddigi 4 kW-os alsó teljesítményhatárt 7,5 kW-ra emelte. A Hajózási Szabályzatban előírt kíséret biztosításához emiatt legalább 7,5 kW teljesítményű motorral kell ellátni a kísérő motorost. Az ez alatti teljesítményű kisgéphajók ugyanis automatikusan csónaknak minősülnek, és a Hajózási Szabályzat nem teszi lehetővé a vízitúra motoros csónakkal való kíséretét.

A vízitúrázókra vonatkozó szabályok más helyen nem változtak.

Melléklet:
2000. évi XLII. törvény a víziközlekedésről
...
87. § E törvény alkalmazásában
...
3. csónak: a hajónak, kompnak, vízi sporteszköznek nem minősülő
a) emberi erővel hajtott, felépítménnyel nem rendelkező vízijármű, amelynek testhossza nem haladja meg a kishajóra megállapított mértéket,
b) szélerővel vagy gépi berendezéssel hajtott vízijármű, amelynek hossza a 7 métert, névleges vitorlafelülete a 10 m2-t nem éri el, vagy motorteljesítménye legfeljebb 7,5 kW, ide nem értve az építése, berendezése és felszerelése alapján vízen való közlekedésre nem szolgáló úszóeszközt;
...
44. vízi sporteszköz: vízen való közlekedésre alkalmas, rendeltetésszerű használata esetén úszóképes és kormányozható, kedvtelési rendeltetésű hajónak, csónaknak nem minősülő vízijármű;
Vízi túramozgalmak-Jelenleg nincs MTSZ által szervezett és működtetett aktív vízi túramozgalom

Vízi Nagy Kör-Jelenleg nem aktív túramozgalom


- o - o - o - o - o -
 
4114 alkalommal
23499 alkalommal
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter