2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

75 éves Soproni Postás Természetjáró Szakosztály

Kiemelt események a jubileumi évben
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

1899 óta működik a Postás Sportegyesület, amelynek kezdetben szerves részei voltak a vidéki szakosztályok. Ebből vált ki 1946-ban és kezdte meg önálló szervezetként tevékenységét a Soproni Postás Sportegyesület.A kezdetek és a jelen

 

A második világháborút követő években a nehézségek ellenére aktív sport- és közösségi élet vette kezdetét az egyesületben. A Soproni-hegység közelsége szinte tálcán kínálta a klasszikus kirándulás és a terepversenyzés lehetőségét, így a 12 szakosztály egyike a természetjáróké lett. Hidvégi Ferenc és Tarnai Oszkár vezetésével. Az évek előrehaladtával a szakosztály célkitűzései – Magyarország megismerése és a természetjárás népszerűsítése – soha nem változtak, az egyesület neve azonban több változáson is keresztülment: 2006 óta viseli a napjainkban is használt Soproni Postás Természetjáró Szakosztály elnevezést. Az országos hírű természetjáró szakosztály tagsága elsősorban postai és távközlési dolgozókból, valamint a hozzátartozóikból áll.

 
75 aktív év


A 75 éves, folyamatosan aktív szervezet szinte a kezdetektől ismertté vált helyi, majd országos, később pedig nemzetközi szinten is. A rendkívül lelkes tagság ugyanis a klasszikus túrázáson kívül számos túraversenyen is részt vett, meglehetősen szép eredményekkel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nagy becsben tartott mintegy 50 serleg, elismerő oklevél és plakett, amelyekre joggal büszkék a soproni természetjárók. Bár a tagság nem és korosztály tekintetében vegyes, a közösségi élmények, a kialakult barátságok és a közös érdeklődés rendkívül összetartó csapattá kovácsolta őket. Havonta többször, jellemzően 5–18 kilométeres távokat tesznek meg együtt, évente pedig többnapos buszos túrákon fedezik fel hazánkat és a környező országokat.

 

A természetjáráson kívül kiveszik a részüket a társadalmi felelősségvállalásból és a jótékony célú megmozdulásokból is, elég csak a rendszeresen szervezett városi szemétszedésekre, a jelzésfestéssel összekötött munkatúrákra, valamint az autista gyerekekkel foglalkozó Autitok Egyesület és a Paddy Sportegyesület támogatására gondolni.

 Így ünnepli fennállásának 75. évfordulóját a szakosztály

 

2021-ben az éves programterven kívül három kiemelt esemény kapcsolódik a jubileumi évfordulóhoz. Ezek egyike a 75 év, 75 emlékhely nevű túramozgalom, amelynek keretében nemcsak a leghűségesebb város építészeti és történelmi érdekességeit, hanem a természeti környezet látnivalóit is megismerhetik az érdeklődők. Hasonló elv alapján hívta életre a szakosztály a másik túramozgalmát, amely annak a maroknyi ágfalvi hősnek állít emléket, akiknek köszönhetően Sopron és környéke Magyarország része maradt. A túramozgalom teljesítése során kilenc település (Ágfalva, a hajdanán önálló Bánfalva,Harka, Fertőrákos, Balf, Kópháza, Fertőboz, Nagycenk, Sopron-Brennbergbánya) népszavazási emlékművét kereshetjük fel. Az emlékév harmadik rendkívüli programjaként a Sopron parkerdejében összesen 75 fát ültettek a szakosztály tagjai, létrehozva ezzel a „Postás ligetet”.


A Magyar Természetjáró Szövetség nevében tisztelettel köszöntjük a fennállásának és működésének 75. évfordulóját ünneplő Soproni Postás Természetjáró Szakosztályt. Sok sikert és szép túraélményeket kívánunk mindnyájuknak a folytatásban is!MTSZ Országos Központ

fotó: MTSZ, Soproni Postás Természetjáró Szakosztály (borítókép: Thuróczy Lajos, az MTSZ tiszteletbeli elnöke Szántóné Vörzsönics Erzsébetnek, a szakosztály vezetőjének elismerő oklevelet ad át)

Cikk első megjelenése: 2021-09-27 16:49

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter