2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A szakbizottságok harmadik negyedéves eredményei

Tájékoztatás az önkéntesek munkájáról
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Összefoglalónkban a Kéktúraellenőrök, a Minősítési Bizottság, a Turistaút-szakbizottság és az Oktatási Bizottság 2021. harmadik negyedévében elvégzett feladatairól olvashatsz.


Oktatási Bizottság

2021. harmadik negyedévében is heti rendszerességgel, csütörtökönként tartotta online üléseit az Oktatási Bizottság, ahol az ad-hoc jellegű kérdésekkel párhuzamosan folytatódott az előző időszakban is aktuális feladatok megoldása. Így a bizottság  segítséget nyújtott az érintett tanfolyam szervezőknek az új természetjáró képzések kiírásában vagy a korábban felfüggesztettek újraindításában.

Az MTSZ és a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) által közösen, 2021 májusában teszt jelleggel kiírt túravezetői képzése három helyszínre szervezett központi írásbeli és gyakorlati vizsgával véget ért szeptemberben. Ennek kapcsán a hónap végére sor került a tanfolyam teljes kiértékelésére, a gyakorlatban hasznosnak bizonyult és a továbbgondolásra váró folyamatok összegzésére. Abszolút sikernek könyvelhető el a képzés megvalósításában közreműködő, tiszaújvárosi és paksi természetjáró tagszervezetekkel, valamint az oktatásba bevont külsős partnerekkel történt együttműködés. A tervezés, szervezés és kivitelezés teljes körű folyamatát az MTSZ és annak Oktatási Bizottsága szakmai tanácsadással, saját adatbázisból előállított papír alapú térképpel és a jövőbeni túravezetők munkáját segítő ajándékokkal támogatta.


A bizottság 2021. harmadik  negyedévét az 

 • MTSZ aktualizált oktatási struktúrájának, 
 • a megújított dokumentumok elkészítésének,
 • a képzési program követelmény rendszerének, 
 • a vizsgáztatás módszertani útmutatójának és 
 • a  módosított  Oktatási Szabályzat teljes előkészítésével zárta. Továbbá folyamatban van az elkészült oktatási, képzési szakanyagok strukturálása is.

 

 


Turistaút-szakbizottság

A heti rendszerességgel, online megtartott szerdai üléseken a Turistaút Szakbizottság a felmerült napi aktualitások mellett folytatta az MSZ 20587_2_1988 számú szabvány megújuló változatának véleményezését. Ezzel egyidejűleg a Szakmai füzetek sorozat tartalmának aktualizálását is megkezdte. A bizottság tagjai a 2021. évi Jelzésfestés pályázat terepi ellenőrzésében is részt vettek, amelynek eredményeként 570 kilométer turistaút felújított jelzését vizsgálták meg.

 

Kéktúraellenőrök

A kéktúrázás befejezését követően vannak, akik a teljesítésük elismerésért szeretnének oklevelet és jelvényt kapni, valamint felkerülni a teljesítők nyilvános listájára. Mindehhez előbb ellenőrizni kell az szabályos útvonalkövetést az igazolófüzetben. Ezt a feladatot az önkéntes kéktúraellenőrök végzik, akik 2021 harmadik negyedévében összesen 369 darab (200 db OKT, 89 db RPDDK, 80 db AK) füzetet néztek át oldalról oldalra.

 

Minősítési Bizottság

A Természetjáró minősítés a rendszeres túrázásra és a szervezett természetjárásban történő aktív részvételre motiválja az arra érdeklődőket. A teljesítményrendszerben bronz, ezüst, arany, érdemes és kiváló fokozatokat lehet elérni a Minősítési szabályzatban meghatározott pontszámítási rendszer alapján. A Minősítési Bizottság önkéntese az érdemes és a kiváló elismerések dokumentációi ellenőrzi, amelyből összesen 6 (2 db érdemes, 4 db kiváló) volt júliustól szeptember végééig.MTSZ Országos Központ
fotó: MTSZ/Csanádi Márton

Cikk első megjelenése: 2021-11-16 13:45
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter