2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

A szakbizottságok második negyedéves eredményei

Sűrű hónapokat tudhatnak hátuk mögött az önkéntesek
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Összefoglalónkban a Kéktúraellenőrök, a Minősítési Bizottság, a Turistaút-szakbizottság és az Oktatási Bizottság 2021. második negyedévében elvégzett feladatairól olvashatsz.


Kéktúraellenőrök

A kéktúrázás befejezését követően vannak, akik a teljesítésük elismerésért szeretnének oklevelet és jelvényt kapni, valamint felkerülni a teljesítők nyilvános listájára. Mindehhez előbb ellenőrizni kell az szabályos útvonalkövetést az igazolófüzetben. Ezt a feladatot az önkéntes kéktúraellenőrök végzik, akik 2021 második negyedévében összesen 167 darab (89 db OKT, 54 db RPDDK, 24 db AK) füzetet néztek át oldalról oldalra.

 

Minősítési Bizottság

A Természetjáró minősítés a rendszeres túrázásra és a szervezett természetjárásban történő aktív részvételre motiválja az arra érdeklődőket. A teljesítményrendszerben bronz, ezüst, arany, érdemes és kiváló fokozatokat lehet elérni a Minősítési szabályzatban meghatározott pontszámítási rendszer alapján. A Minősítési Bizottság önkéntese az érdemes és a kiváló elismerések dokumentációi ellenőrzi, amelyből összesen 8 (3 db érdemes, 5 db kiváló) volt áprilistól júniusig.

 

Turistaút-szakbizottság

A 2021. január 28-án újjáalakult Turistaút Szakbizottság szerdánként, heti rendszeresség megtartotta online ülését, ahol a felmerült napi aktualitások mellett folytatódott az MSZ 20587_2_1988 számú szabvány megújult változatának véleményezése.

A bizottság tagjai 2021. június 5-én részt vettek a Borsod –Abaúj –Zemplén megyei Természetjáró Szövetség útjelző-vezetői tanfolyam gyakorlati záróvizsgáján. A kihelyezett ülés nemcsak első személyes találkozására kínált remek lehetőséget, hanem a terepen végzett szakmai eszmecserére is. A vizsgán szerzett tapasztalatok megerősítették, hogy a 2016 óta érvényben lévő útjelző-vezetői képzési szabályzat egyes részleteit aktualizálni és pontosítani szükséges, amelynek szakmai előkészítése megkezdődött. Másnap, június 6-án a Bükk turistaútjain tett látogatása során a csomópontokat és a turistautakat jelölő színkódokat vizsgálta felül a Turistaút Szakbizottság.

 

Oktatási Bizottság

Az elmúlt három hónapban az Oktatási Bizottság is megtartotta hetente egyszer, csütörtökönként online ülését. Ez idő alatt a 2020-ban felfüggesztésre került tanfolyamok és vizsgák újraindultak. A bizottság nemcsak az említett, hanem az új képzések szakmai támogatását, koordinálását is segítette, személyes tapasztalatgyűjtés alapján pedig kiértékelte az írásbeli és gyakorlati vizsgákat.

2021. májusában elindult az első, új struktúrára épülő túravezetői képzés az MTSZ és a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) együttműködésével. A bizottság feladata volt a teszt jellegű tanfolyam teljes körű menedzselése, a képzéshez kapcsolódó dokumentumok megújítása, professzionális elsősegély ismereteket adó modul felépítése külsős partner bevonásával, a vizsgapályák térképi megjelenítése, új típusú vizsgabizonyítvány elkészítése. Külön említést érdemel a természetjáró tagszervezetek részéről tapasztalható összefogás, ugyanis a nagy létszámú jelentkezés miatt több szervezet részéről érkezett segítség a gyakorló túrákon és a vizsgákon is.

A funkcionalitás szempontjai szerint a bizottság kidolgozta a megújuló szakmai honlap (www.mtsz.org) oktatás menüjét. Elkészült az MTSZ új oktatási struktúrája, megtörtént a képzési program követelményeinek és a vizsgáztatás módszertani útmutatójának teljes előkészítése, és az ütemterv kidolgozása. Július végére az új Oktatási Szabályzat véleményezés előtti állapotba került.

 

A szakbizottságok első negyedéves eredményeiről itt olvashatsz.


MTSZ Országos Központ
fotó: Tassy Márk/MTSZ

Cikk első megjelenése: 2021-08-11 12:46
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter