2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Aranyjelvényes Túravezetők Klubja

Találkozó 2014. március 8-án
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Az országos szövetség 1967-ben, mint a túravezetők legmagasabb képesítését, bevezette az aranyjelvényes túravezetői fokozatot. A következő évtizedben a Magyar Természetbarát Szövetség 217 aranyjelvényes túravezetőt vett nyilvántartásba.

1978 októberében az Elnökség hozzájárulásával 104 „aranyjelvényes” önkéntes alapon a Szövetség keretén belül megalakította az Aranyjelvényes Túravezetők Klubját (ATK). 1988-ig a Klub szépen működött. Klubnapokat, előadásokat, vándorgyűléseket, hazai és külföldi túrákat szervezett a klubtagok részére, javaslatokat dolgozott ki a Szövetség Elnöksége részére (pl. a Szövetség önállóvá válásának módjára), támogatta a dobogókői eredeti turistaház rekonstrukcióját és ott egy Turista Múzeum létrehozását).

A Szövetség önállósulása, majd a rendszerváltozás utáni körülmények nem kedveztek a Klub tevékenységéhez. Egyre kevesebb energia jutott a szervezésekre, csökkent a klubtagok közreműködése. A részben már eleve idősebb korosztály inaktívvá vált, többen elhaláloztak. A Klub 1998-ban, majd 2008-ban tevékenységéről egy 20 és egy 30 éves kiadványt szerkesztett. Hosszú ideje a Klub működése szinte az évenkénti találkozóban merült ki. Az MTSZ-ben történt változások és a költözések miatt az utóbbi két évben ez a hagyományos találkozó is elmaradt.

1967-től a mai napig 387 személy szerzett aranyjelvényes túravezetői fokozatot, akik közül csak százan lehetnek az élők sorában. Nagyon nehéz nyomon követni a tevékenységből kikapcsolódó egyének sorsát. Az ATK kb. 60-70 taggal tart kapcsolatot.


2014. március 8-án a Klub vezetősége az MTSZ elnökének segítségével megszervezte az idei találkozót. 35 aranyjelvényes túravezető jelentkezett, 34 jelent meg. Sajnos éppen Horváth Zoltán, a Klub elnöke hiányzott, akit orvosai ágyhoz kötöttek. Helyettese, dr. Tóth József nyitotta meg a találkozót és megemlékezett az utóbbi három évben elhunyt 20 klubtársról. Thuróczy Lajos, aki az 1978-as alakuláskor a célkitűzéseket ismertette, most arról szólt, hogy el kell dönteni, kívánják-e a tagok a Klub fennmaradását? Ha igen, vissza kell térni az eredeti célokhoz és a klubtagoknak érdemi tevékenységet kell vállalniuk és végezniük a Szövetség és a Klub érdekében!

Ifj. Farkas György, az MTSZ Oktatási és Képzési Bizottságának vezetője szükségesként említette az aranyjelvényes túravezetői cím elérési feltételeinek módosítását és bejelentette, hogy a jövőben évenként túravezetői találkozót rendez a Szövetség, amely az aranyjelvényesekre is vonatkozik (idén szeptember 6-án lesz a találkozó napja).


Garancsi István, az MTSZ elnöke tájékoztatást adott a Szövetség munkájáról, céljairól és az állami szervek támogató akcióiról.

A találkozó résztvevőinek többségét személyesen nem ismerte a Szövetség elnöke, ezért illett bemutatni őket. Egyenkénti bemutatkozás helyett – amely időigényes lett volna – mindenki magával hozta turista, túravezetői és szervezői tevékenységének rövid leírását. Ezeket egy iratgyűjtőben megkapta az elnök úr, így módjában áll megismerni az aranyjelvényes túravezetők sokévi munkáját.

Baráti hangulatú közös ebéden, a nőnapra való tekintettel, a jelenlévő férfiak köszöntötték a köztük lévő „női-hölgyeket”, majd több álláspont ismertetése után harminc fő a helyszínen leadta nyilatkozatát a klubtagság megújítására, ezzel a klub további működtetésére.

Vezetőséget is választottak: elnök Jancsó Ottó, elnök h. Prohászka Ervin a titkár Lehoczki Márta lett.

(Thuróczy Lajos)
Cikk első megjelenése: 2014-03-15 08:07

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter