2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Átadták Érd első túraösvényét

Látnivalókban gazdag útvonalon halad a LevenDuna
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Csodaszép panorámát, tartalmas kikapcsolódást és számos geológiai érdekességet tartogat a természetjáróknak Érd első túraösvénye, a LevenDuna.


A tárnoki Öreghegy, a Biai erdő és az érdi lőtér találkozása, valamint a Duna-parti Beliczay-sziget között vezető 16,5 kilométeres útvonalat két lila színű hullám jelöli, ami nemes egyszerűséggel a levendulát és a Dunát szimbolizálja. A kihívást kedvelőknek a 310 méteres szintemelkedés miatt a Duna-part felől érdemes elindulni a LevenDunán, míg a tanösvény másik végpontjától ennél jóval kíméletesebb élményben lehet részünk a folyamatos szintcsökkenés miatt.

 

Az útvonal olyan látnivalók mellett vezet, mint a szilvafás park, a Fundoklia-völgy, a Tárnoki út végén létesítendő rekreációs övezet, a Bíbic utcai egykori gyakorlókert, az ófalusi pincesor vagy a Beliczay-sziget. További leágazó túraútvonalként és a leágazó túrajelölésekkel a Kálvária-hegy Szenvedő Krisztus elnevezésű kápolnája, a Szapáry-kastélyrom, valamint az érdi (Hamza-bég) Minaret is elérhető lesz hamarosan a túrázók számára.

 

A LevenDuna már idén része lett az Érdi Települési Értéktárnak is. A túraútvonal földrajzi, geológiai, kulturális, történelmi és közösségi értékein kívül egészségvédelmi, rekreációs és sport jellege miatt fontos szerepet játszhat a helyi lakosság identitásának, kötődésének erősítésében.

 

Érden kívül és belül egyaránt bővíthető – mondta el az útvonal átadásán Tetlák Örs alpolgármester, ugyanis a százhalombattai Sánc-hegy felé és a biatorbágyi Nyakaskő felé is tovább lehet menni.

 

 

Az útvonal megvalósítását Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta és az Érdi Értéktár Bizottság javaslatára került az Érdi Települési Értéktárba. A túraösvény kivitelezése miatt köszönet illeti az Érdi Vörösmarty Gimnázium tanulóit, az Érdi Környezetvédő Egyesület tagjait és azok családtagjait, a Csillagösvény Waldorf Iskola lelkes tanulóit és azok szüleit, a BTSSZ Technikai Bizottsága mellett: Cséplő Gábort, Hamzsek Zoltánt, Hanák-Fehér Gabriellát, Kunos Gábort Martonosi Anitát és Mócsány Bertalant.MTSZ Országos Központ
térkép: Bába Imre/MTSZ

Cikk első megjelenése: 2021-12-28 18:26

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter