2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Bővült az útjelző-vezető szakemberek tábora

Véget ért a BTSSZ idei útjelző-vezető képzése
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

21 fővel bővült a szakmai vizsgával rendelkező útjelző-vezetők tábora, ugyanis ünnepélyes keretek között október elsején véget ért a Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSZ) 2020. évi útjelző-vezető képzése. A családias hangulatú záró rendezvényről a hallgatók nemcsak az elismerő oklevéllel és a BTSSZ kitűzőjével, hanem egy sablonkészlettel és a Magyar Természetjáró Szövetség ajándékaival tértek haza.

Mint ahogy bennünk, úgy olvasóinkban is jogosan merülhetnek fel az olyan kérdések, mint például az, hogy mit csinál az útjelző-vezető? A jelzésfestő és az útjelző-vezető személye egy és ugyanaz? Mennyi idő alatt lesz valakiből útjelző-vezető? Milyen előadásokon kell részt venni? Kell-e bármilyen előképzettség a tanfolyam elkezdéséhez?
A jelzésfestés előkészítése vonókéssel.A válaszokért
Klenczner Istvánhoz fordultunk, aki a BTSSZ Technikai Bizottságának vezetője és egyben az útjelző-vezető képzés oszlopos szervezője Berecz Tibor mellett.

 

Az útjelző-vezető egy olyan komplex tudással rendelkező szakember, aki szakmai szempontok alapján megtervezi és kijelöli azt, hogy mely tereptárgyra kerüljenek a turistajelzések, a festési munkálatokat és az azt előkészítő feladatokat önállóan vagy az általa kijelölt kollégák (hétköznapi szóhasználatban jelzésfestők, a hatályos Turista útjelző vezetők képzési és minősítési szabályzatának megfogalmazása szerint: útjelző segédek) koordinálásával és ellenőrzésével végzi.


 

A turistajelzés fehér alapjának megfestése.Több éves tanfolyam szervezési tapasztalattal a hátunk mögött és az oktatási szabályzatunk alapján, csak azoknak javasoljuk az útjelző-vezetői képzésre történő jelentkezést, akik túravezetői vizsgával, de minimum magabiztos tájékozódási készséggel rendelkeznek. A kettő közül a tájékozódás a legfontosabb, ugyanis a tanfolyamon már nincs idő, sem lehetőség az alapok elsajátítására. Ezért szoktuk ajánlani kezdésként akár a BTSSZ, akár más természetjáró szervezet által koordinált alapfokú tájékozódási vagy a túravezetői képzések elvégzését. Ha már nincs bizonytalanság a terepi tájékozódásban, akkor várunk szeretettel minden 18. életévet betöltött természetjárót a tanfolyamunkra.

 

Alapesetben a képzési idő maximum 4 hónap, kivételt képez ez alól az idei tanév. A tanfolyamunk elindult ugyan márciusban, de a járványügyi korlátozások miatt a személyes jelenlétet igénylő elméleti előadásokat csak online tudtuk megtartani a nyár folyamán, így a terepi gyakorlatokra csak júliustól, a vizsgákra pedig csak szeptemberben kerülhetett sor. 

Az úgynevezett "maszkolás", azaz a turistajelzés festésének egyik előkészítési módja.Arányaiban körülbelül 30 % az elméleti és 70 % a gyakorlati oktatás. Elméleti előadásokon olyan témákkal találkozhatnak a hallgatók, mint például a Dr. Molnár András József által is szerkesztett és előadott szakmai füzetek tartalma (Turista úthálózat és jelzésrendszer, Turistajelzés festés, Turista útvonalak útjelző táblarendszere), vagy a térkép- és tereptan Szádeczky-Kardoss Tamás előadásában, nem utolsó sorban pedig a Magyar Természetjáró Szövetség évenként kiírásra kerülő Jelzésfestés pályázatának rendszere Makrai Kornél közreműködésével.

 

A gyakorlati képzések általában a Budai-hegységben és a Vértesben kerülnek megrendezésre. Hétvégenként legalább 10 egynapos és egy teljes hétvégét igénybe vevő alkalommal eleveníthetik fel a hallgatók a terepen a térképismeretet, tájolóval és digitális eszközzel történő tájékozódást, valamint sajátíthatják el a terepi értékelés és a jelzéselhelyezés teljes folyamatát. A jelzésfestéshez a felszerelést mi biztosítjuk, viszont a track (nyomvonal) rögzítésére és a geotagging fotó (képi adathoz a földrajzi koordináta hozzárendelése) készítésére alkalmas eszközökről a hallgatónak kell gondoskodnia.


 

Az útjelző-vezető képzés gyakorlati vizsgájának egyik állomása.A tanfolyam egy írásbeli és egy gyakorlati vizsgával zárul. Ez utóbbi idén Nagykovácsiban volt. A vizsgafeladatok között szerepelt a track rögzítése és az útközben lévő ellenőrző pontokon előírt feladatok teljesítése. Ilyen volt például a kápolna jel megfestése, vagy előre legyártott táblákkal szimulálni kellett, hogyan alakítaná ki a hallgató a csomópontot, illetve egyenes szakaszon milyen szabályok szerint végezné el a jelzésfestést a megfelelő tereptárgyak kiválasztásával. De az ellenkezőjére is sor került: egy helytelenül kialakított csomópont hibáit kellett felismerni a vizsgázónak.

 

Egy alapos szakmai felkészültségre épülő, komplex megmérettetés volt mindkét vizsgarész, de összességében azt tudom mondani, hogy nagyon motiváltak voltak a hallgatók. Öröm volt velük együtt dolgozni!” 


A képzés szervezői, oktatói, a BTSSZ vezetősége és az MTSZ munkatársai.
Balról jobbra: Berecz Tibor, Makrai Kornél, Mócsány Bertalan, Oláh Tamás, Szőke Viktor, Klenczner István és Matolcsi György.Miután megismertük az útjelző-vezető képzés technikai háttér információit, kíváncsiak voltunk arra is, hogy miért lesz valakiből útjelző-vezető?  Szarka Noémi és Imre Richárd frissen vizsgázott hallgatók beavattak minket a saját történetükbe.  

 

Imre Richárd: "Gyermekkoromban a szüleimmel sokat túráztunk a Gödöllői-dombságban, és már akkor is nagyon foglalkoztatott a kérdés: hogyan és miért kerülnek a fára a jelzések? Még néhány évig a levegőben lógtak, viszont pár évvel később a túravezetői tanfolyam részeként megkaptam a kérdéseimre a válaszokat. Akkor döntöttem el, hogy elvégzem az útjelző-vezető képzést azért, hogy tevőlegesen is részt vegyek a természetjárás technikai feladataiban, és hozzájáruljak a biztonságos túrázás feltételeinek a megteremtéséhez. A képzésen nagyon szimpatikus volt az oktatói légkör, jó hangulatban teltek az előadások és klasszul összekovácsolódtunk. Örülök, hogy megtapasztalhattam a jelzésfestés közösségszervező erejét is! A jövőben mindenképp szeretném folytatni ezt a munkát akár odahaza, akár az ország más területein is."   


A bal oldali képen Imre Richárd a BTSSZ kitűzőjét Mócsány Bertalantól, a jobb oldalin Szarka Noémi a jelzésfestéshez szükséges sablonkészletet veszi át Makrai Kornéltól.Szarka Noémi:
"2017-ben a túravezetői tanfolyamon egy összetett, sokrétű tudásanyaggal lettem gazdagabb. Számos olyan témát érintett a képzés, ami szerintem nélkülözhetetlen egy jól felkészült túravezető munkájához. Úgy éreztem, hogy szeretném ezt a tudást továbbmélyíteni, ezért jelentkeztem az útjelző-vezető képzésre. Az elmúlt hónapok során akadt olyan téma, amit szinte csak ismételnem kellett, hiszen a túravezetőin már megtanultam, de nagyon sok újdonság is elhangzott. Nem is gondoltam, hogy a jelzésfestéshez mennyire komplex tudás és milyen komoly fizikai rátermettség is szükséges. Én alapvetően a természetben érzem igazán jól magam, ez a közeg tölt fel, így akár túravezetés közben, akár jelzésfestés során, de biztosan fogom majd kamatoztatni a tanfolyamon megszerzett tudást."

 


MTSZ Országos Központ

 

Cikk első megjelenése: 2020-10-14 11:50
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter