2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Elismerésben részesült a Budapesti Természetbarát Sportszövetség elnöke

Papp László Budapest - Sportdíjat kapott Matolcsi György
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A természetjárásban elért eredményeiért és azért a kiemelkedő aktivitásáért, amellyel a fővárosi sportélet fejlődését évtizedek óta segíti, Papp László Budapest – Sportdíj elismerésben részesült a Budapesti Természetjáró Sportszövetség (BTSSZ) és az Eötvös Lóránd Természetbarát Egyesület elnöke, Matolcsi György. A díj adományozásáról a Fővárosi Közgyűlés döntött a főpolgármester előterjesztése alapján.


Hogy mi történt a közel hat természetjáró évtized alatt, arról telefonon mesélt nekünk Gyuri.

 

„A mai napig abban a városrészben élek, ahol a gyermekkoromat is töltöttem, Sasadon. A nagypapám és édesapám nevelt a természetjárás szeretetére. Egészen fiatalon tagja lettem a Kohó és Gépipari Minisztérium Sportkör Természetjáró, néhány évvel később pedig a Sütőipari Természetjáró Szakosztálynak. Mondhatjuk úgy is, hogy akkor csöppentem bele igazán a szervezett természetjárásba, amikor az utóbb említett szakosztály vezetője – Paulay Gyula bácsi - a szárnyai alá vett, megtanította az egyesületi működés alapelveit és motivált a túravezetői végzettség megszerzésére. Kezdetben a barátaimnak, ismerőseimnek és a kollégáimnak, később már a kerületi lakosságnak is rendszeresen szerveztem egy vagy többnapos túrákat. Időközben elvégeztem az ezüst fokozatú túravezetői képzést, vezetője és koordinátora lettem a XI. kerület Természetbarát Bizottság Természetvédő Erdei Szolgálatának. 1990-ben tízen megalapítottuk az Eötvös Lóránd Természetbarát Egyesületet, amelyet most is elnökként vezetek. 2013-tól főtitkára, 2018 májusától pedig elnöke vagyok a Budapesti Természetbarát Sportszövetségnek.

 

Tulajdonképpen napjainkig kitölti az életemet a természetjárás és büszkén tekintek vissza a mögöttem álló mozgalmas évekre. A sok szép emlék közül kettőt emelnék ki, ami meghatározó volt a szakmai életemben: az 1988-ban szervezett Szent István Vándorlást valamint az 1989-es Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra avató túrájának vezetését. A két eseményen résztvevő több száz ember túráját úgy kellett koordinálnom, hogy a legapróbb részletekig minden rendben legyen. Rendkívül nagy falat volt egyik és másik is, de a végeredmény azt igazolta, hogy jól tudom összefogni a folyamatokat. Erre a tapasztalatra építve szerveztem a későbbi években többnapos, hosszú távú túrákat.

 

Most a járvány idején is igyekszem aktív maradni, például hétvégén a kertben dolgozom, és mikor tudok, egyénileg túrázom. A BTSSZ is sok feladatot ad, így szinte napi szinten járok be az irodába. Szerintem a természetjáró lehetőségek korlátozottak lesznek még egy ideig, de én azért optimistán tekintek előre és már szövögetem a terveket: szeretném befejezni az Alföldi Kéktúrát, ezzel egyidejűleg az Országos Kékkört, tervezem végigjárni harmadjára az Országos Kéktúrát és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrába is még biztos belekóstolok. A bakancslistám megbecsült helyén áll a járványhelyzet miatt eddig kétszer elhalasztott Alpannonia túra, így annak teljesítése is a céljaim között szerepel."

 

A Magyar Természetjáró Szövetség elnöksége és munkatársai nevében szeretettel gratulálunk Gyurinak a Papp László Budapest - Sportdíjhoz!

 

MTSZ Országos Központ

borítókép:Matolcsi György

Cikk első megjelenése: 2021-03-30 16:44

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter