2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

EWV értekezlet Pozsonyban

Regionális talákozó
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.
Mint 2011-ben Belgrád környékén a dél-keleti régió, 2012. április 13-15. között az észak-ke-leti régió számára tartott találkozót az Európai Gyalogtúra Szövetség (EWV).
Az összejövetelen az EWV elnöke Lis Nielsen, valamint Marcel Grandjean a túra, és Uroš Vidovič az útvonal bizottság elnökei, a cseh, a szlovák, a lengyel természetjáró szervezetek képviselői mellett, az MTSz részéről Pálmai Vencel és Trischler Ferenc vettek részt.
 
A péntek esti megbeszélésen bemutatkozott az EWV, mint európai szövetség. Ez évi legnagyobb rendezvénye a szeptemberben Norvégiában, Stavangerben tartandó konferenciája lesz. (2013-ban Szerbia, 2014-ben Németország, 2015-ben Szlovákia lesz a rendező.)
A házigazda Szlovák Turistaklub (KST) képviselői látványos előadásokban számoltak be a túrócszentmártoni területi szervezet turistaút karbantartó – számunkra irigylésre méltó –tevékénysegéről, valamint a KST ifjúsági szervezetének munkájáról.
 
Másnap az EWV Útvonal bizottságának és Túra bizottságának tevékenységéről tájékoztatott az EWV két illetékese.
A megbeszéléseken szóba került, – többek közt – hogy korunk egyik alapvető problémája a természetjáró szervezetekben a fiatalság megnyerése kedvelt szabadidős tevékenységünk számára. Ismét szóba került a norvég példa, ahol már az óvodás kortól kezdve, országos szintű a természetjárásra nevelés. Az értekezleten megjelentek - saját tapasztalataikat elmondva – megállapították, hogy a legfontosabb, egyben a legnehezebb, feladat e téren a pedagógusok megnyerése e célnak.
Szóba került az egyes tagszervezetek túravezető képzésének összehangolása, a kiemelt minőségű turista utak (Leading Quality Trails), és az EWV környezetvédelmi díjának (ECO Award) kérdésköre is. A 2011. évi környezetvédelmi pályázat első helyezettjének, a
Schwäbischer Albverein e.V. jelenlévő képviselője bemutatta, hogy miként tudtak látogatók számára bemutathatóvá tenni egy hegyvidéki őslápot úgy, hogy a természetvédelmi követelményeket a legmagasabb szinten teljesítsék.
Az ECO Award pályázatát az EWV a 2012. évre is kiírta: a pályázati kiírás a
 
A szombati megbeszélések talán legjelentősebb szakasza a képviselt országokat érintő hosszú távú turistautak (E-utak) aktuális kérdéseinek egyeztetése volt.
Magyar vonatkozásban aktuális probléma az E8 út (Írországtól Bulgáriáig) jelenlegi helyzete.
Szlovák területen főképpen az ún. Szlovák Nemzeti Felkelés Hőseinek Útján” vezetne végig, egészen a Dukla-hágóig, ahol lengyel területre lépve a Bieszczady hegységen átvezetve átlépne Ukrajnába, majd Romániában folytatódna, Suceava környékén.
Az ukrán lehetőségek megismerésére irányuló szándékok a közelmúltig eredménytelenek voltak. Azonban nemrég Ukrajna prágai nagykövete megkereste az EWV prágai központját, és biztosította a szervezetet az ukrán állam fogadó készségéről. Ezen felbuzdulva a lengyel országos természetjáró szervezet (PTTK) szorgalmazza egy természetjárók részére alkalmas határátlépési pont kialakítását az érintett területen működő nemzeti parkkal együttműködve.
Kérdés, hogy ez megvalósítható-e, valamint az érintett román természetjáró szervezet merre kívánja átvezetni az utat az országán.
E helyzet alternatívájaként jött korábban szóba az a változat, hogy az E8 a Dukla-hágó előtt délnek kanyarodna, Sátorlajaújhelynél belépne magyar területre, az AKT mentén megköze-lítené a magyar-román határt, amelyet a Csengersima-Szatmárnémeti átkelőnél szelne át. Ez ma is egy lehetséges útvariáns.
Amennyiben ez az elképzelés valósulna meg, az MTSZ kész az együttműködésre.
 
Szóba került az E-utak egységes jelölésének témája is. A már korábban elfogadott mintázat
(kék alap, a 12 csillag koszorúja és benne az út száma /pl.E4/ sárgával) hagyományos módon nehézkesen volna felfesthető.
A cseh kollégák bemutattak egy táblát, amelyen az egységes jelölés is jól elfér a tájékoztató szöveg mellett, és ezt szakaszonként helyezik ki az úton.
Szóba került a németországi, sauerlandi turista szervezet módszere is, miszerint a jelzést egy nyomásra tapadó műanyag fóliára nyomtatják, ezt egy fémlapkára feltapasztják, majd azt pedig egy kereskedelmi forgalomban kapható ragasztóval a jelzés hordozójára (fa, fém, beton, stb.) felragasztják.
 
Vasárnap a már megtárgyalt kérdések összegzésére került sor.
Lis Nielsen elnökasszony kiemelte az önkéntesek természetjáró tevékenységbe történő bevonásának fontosságát, rövid határidejű célfeladatokra .
 
A találkozó baráti hangulatban, kellemes körülmények között zajlott le. A szlovák házigazdákat nagy köszönet illeti a jó szervezésért, a zökkenőmentes lebonyolításért.
 


 


 
Cikk első megjelenése: 2012-04-23 14:00

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter