2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Lezajlott a Jelzésfestők Országos Találkozója

Fontos tudnivalók cseréltek gazdát a szakmai párbeszéden
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség székházában került megrendezésre a Jelzésfestők Országos Találkozója 2020. február 22-én.

A szakmai programon azon tagszervezetek képviselői jelentek meg, akik érdekeltek és érintettek a turistajelzések felújításában, valamint társadalmi felelősségvállalásuknak érzi, hogy optimális tájékozódási körülményeket teremtsenek a biztonságos túrázáshoz.

Stramszky Judit (Magyar Természetjáró Szövetség)

Stramszky Judit, a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai igazgatója a turistautak aktuális „jogi helyzetéről” tartott tájékoztatást a résztvevőknek. Az elhangzottak több fontos kérdést és megoldandó feladatot feszegettek. Szó esett többek között arról, hogy hazánkban jelen pillanatban nincs érvényben egyetlen olyan jogi szabályozás sem, ami a turistautakat definiálná, azok létesítését, módosítását és megszüntetését kezelné, a nyilvántartásukat meghatározná. A konstruktív megoldások megtalálásának érdekében a Magyar Természetjáró Szövetség folyamatosan együttműködik többek között az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal és a Lechner Tudásközponttal. 

 Makrai Kornél (Magyar Természetjáró Szövetség)

A szakmai igazgatót Makrai Kornél szakági munkatárs az MTSZ által 2015-2019. között kiírt Jelzésfestés pályázatok fejlődéséről és eredményeiről tartott beszámolója követte. A prezentációból kiderült, hogy nemcsak a kilométerdíjakban, hanem a felújított turistautak összkilométer száma is növekvő tendenciát mutat, ami a pályázat népszerűségét és a jelzésfestők gyakorlati felkészültségét is bizonyítja. Szó esett a 2020-ban már kiírt Kéktúra, és a hamarosan megnyíló Klasszikus turistautakra vonatkozó Jelzésfestés pályázatáról. Az idei év számos újdonságot hozott a pályázóknak. A legfontosabb változás az egyszerűbb és környezetkímélőbb technikai háttérben mutatkozik meg: az online pályázati felület létrejöttével csökken a papírfelhasználás és a postázási költségek.

Klenczner István (Budapesti Természetbarát Sportszövetség)


A nap folyamán a turistaút vállalások, gondozások témájában is szót kapott a szakági munkatárs. A gyakorlatban már működő pozitív példák felsorolása után arra kérte a hallgatóságot, hogy ne habozzanak gondozásba venni turistautakat, hiszen az egyik legnagyobb fokmérője egy természetjáró szervezetnek az, hogy mennyi technikai munkát fektet azokba.


Szamosi Csaba (Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség)

A Magyar Természetjáró Szövetség három meghívott előadó érdekfeszítő prezentációjával színesítette a programot. A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Technikai Bizottságát Klenczner István képviselte. Fényképes előadása arra adott választ, hogy miért érdemes a jelzésfestésbe diákokat, munkahelyi közösségeket is bevonni és mitől válnak gyümölcsözővé az ilyen típusú együttműködések.
Balázs László (Somogy Megyei Természetbarát Szövetség)

A Jelzésfestés pályázat keretein belül elvégzett feladatok közül kiemelkedően fontos az ellenőrzési fázis. Szamosi Csaba, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Természetjáró Szövetség munkatársa, valamint Balázs László, a Somogy megyei Természetbarát Szövetség elnöke az ellenőri munkájuk során tapasztaltakat osztották meg a résztvevőkkel.
MTSZ Országos Központ

Cikk első megjelenése: 2020-03-02 11:50

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter