2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Megújult a Turistaút Szakbizottság

Bemutatkoznak az elismert útjelző-vezető szakemberek
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

2021. január 28-án tartotta alakuló ülését a megújult Turistaút Szakbizottság. Az MTSZ munkatársaival közösen Balázs László, dr. Berecz Tibor, Oláh Tamás, Sebestyén Pál és Szamosi Csaba segíti szakmai tudásával a hazai turistaút hálózat fenntartásával kapcsolatos feladatokat. 


Az elismert útjelző-vezető szakemberekből álló csapatra többek között olyan kihívások várnak, mint az MSZ 20587_2_1988 számú szabvány megújult változatának véleményezése, a Szakmai füzetek aktualizálása, az MTSZ által felmért turistautak hálózati szempontból történő átvilágítása, a turistautak módosításával, létrehozásával kapcsolatos kérdések és javaslatok megválaszolása, az útjelző-vezetők képzési és minősítési szabályzatának aktualizálása és az útjelző-vezető tanfolyamok szakmai támogatása.


Az alábbiakban ismerjétek meg a bizottság tagjait.


Balázs László


fotó:Balázs László


A Somogy Megyei Természetbarát Szövetség elnöke már gyermekkorában is sok időt töltött az erdőben, de az igazán aktív természetjárás a középiskolás évei alatt vette kezdetét. Akkoriban javarészt a barátaival, manapság pedig a feleségével és két gyermekével együtt fedezik fel a természetet. A közgazdász és természetvédelmi mérnök minden lehetőséget megragad arra, hogy a szabadban töltse az idejét. 2008 óta rendszeres résztvevője tájékozódási versenyeknek és teljesítménytúráknak, szívesen pattan kerékpárra, érdekli a csillagászat és a geocaching. A gombaszakértő végzettségen kívül megszerezte a bronz és ezüstjelvényes túravezetői, valamint az útjelző-vezetői képesítéseket is. 2017-től ellenőri feladatokat lát el a jelzésfestés területén. Aktív természetjárásáért 2012-ben aranyjelvényes túrázó, kimagasló szervezési tevékenységért 2015-ben Dr. Téry Ödön Emlékérem kitüntetésében részesült.  Akárcsak saját egyesülete, a Zöldpont Életmódklub rendezvényeit, ugyanúgy a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség kiemelkedő feladatait, a Dél-dunántúli Piros túramozgalom és a megye turistaútjainak fenntartását is szakértő tudásával segíti és támogatja. Élete egyik legjelentősebb élménye volt 2016-ban a Dél-dunántúli Piros vándorlásának megszervezése, és teljesítése. Saját bevallása szerint a természetjárásban és az ahhoz kapcsolódó feladatokban találta meg önmagát.Berecz Tibor dr.


fotó: dr. Berecz Tibor


A Naplás Természetjáró, Természetvédő, Kulturális és Szabadidősport Egyesület és a Pénzügyőr Sportegyesület Természetbarát Szakosztályának tagja fiatal felnőttként kezdett rendszeresen túrázni barátaival. Nemcsak a hazai, hanem a Kárpát-medence hegységeit is rendszeresen látogatja, ugyanis az utóbbi években a természetjárás lett számára az az aktív hobbi, ami minden szabadidejét kitölti jogászként végzett munkája mellett. Évente több alkalommal vezet túrát egyesületeiben lévén, hogy végzett bronzjelvényes túravezető. A Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSZ) Etikai Bizottságának tagja, a túravezetői, túrázói és útjelző-vezetői képzéseken pedig oktatási és szervezési feladatokat is ellát. Hálás azért, hogy útjelző-vezetőként a szakma elismert mestereitől tanulhatott és a mai napig velük együtt gondozhatja az aktív turistautakat. A Turistaút Szakbizottság tagjaként abban látja a legnagyobb kihívást, hogy a komoly múlttal és szellemi bázissal rendelkező magyar turistaút rendszert hogyan lehet összhangban tartani a mai igényekkel, a jelenleg adott feltételek és lehetőségek mellett milyen módon vagy mértékben kell és lehet megerősíteni, bővíteni, átalakítani az egyéni és közösségi érdekeket szem előtt tartva.Oláh Tamás

fotó: Oláh Tamás


2013 óta tagja a Turistaút Szakbizottságnak. Aktívan részt vett a szakmai füzetek sorozat kidolgozásában, a festősablonok megtervezésében, a lézeres technológia bevezetésében, az útjelző-vezető tanfolyami tematika és a vizsgakérdések összeállításában, az első jelzésfestési pályázatok térinformatikai összevetésében, valamint a pályázati igénypontok megfogalmazásában. Középiskolás kora óta rendszeresen járja természetet. Az ezredforduló környékén kezdett kéktúrázni, 2006-ban zárta be az Országos Kékkört. Az akkor még hiányos turistajelzések miatt később nemcsak elkezdett jelzést festeni, hanem beszerzett egy GPS készüléket is, aminek a térképi támogatottsága gyerekcipőben jár még. Éppen ezért néhány hozzá hasonlóan lelkes túrázóval együtt felmérte az OKT nyomvonalát, az így kapott adatok pedig jó alapot nyújtottak a kialakulóban lévő turistautak.hu adatbázisának. Mottója: az a jól jelzett út, ahol nyugodt lélekkel el tudjuk engedni a terepi tájékozódásban gyakorlatlan ismerőseinket is, és biztonsággal célt tudnak érni.Sebestyén Pál

fotó: Sebestény Pál


A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület (BTHE) tagja gyermekkora óta sok időt tölt a természetben. Szüleitől tanulta a térképolvasást, a turistajelzések rendszerének és elhelyezkedésének jelentését. Több, életre szóló élményekkel teli vándortáborban részt vett. Az Országos Kéktúrát először a GPS előtti időkben járta végig, napjainkban másodjára már a feleségével és a gyermekeivel. 2000-es években többször teljesítette a Kinizsi 100 és Mátrabérc teljesítménytúrát.Kiemelten érdekli a turista-úthálózat gondozásának kérdése, elméleti és gyakorlati síkon. Okleveles mérnök-informatikusként adatbázist és – egyelőre teszt üzemmódban működő – weboldalt hozott létre a Börzsöny turistaút hálózatának, csomópontok és egyéb turista célpontok, illetve terepi útjelző oszlopok/táblák nyilvántartására, amely weboldal mind az utak, mind az oszlopok/táblák felmérését, tervezését, karbantartását és megújítását is segítheti. 2013 óta a jelzésfestésre koncentrál, elsősorban egyesületén belül. 2016 óta útjelző vezető, azóta minden évben vezet és végez festési munkát, 2019-ben gyalogos vándortábor-vezetői oklevelet szerzett. A BTHE Technikai Bizottságának meghatározó tagja és az MTSZ jelzésfestő pályázat ellenőre. Nagyon fontosnak tartja a technikai munkában az érdekelt szervezetekkel, tehát a területen tevékenykedő egyéb egyesületekkel, erdészetekkel, természetvédelemi szakemberekkel és településvezetőkkel való folyamatos egyeztetést, koordinációt, és igyekszik minden érintettel jó emberi kapcsolatot is kiépíteni, fenntartani. 2013 óta a nonprofit alapokon működő Bernecebaráti Öregerdő Turistaház tulajdonosa és üzemeltetője. Főállásban énekművészként, a Magyar Állami Operaház kórusában dolgozik.

 
 

Szamosi Csaba

fotó:Szamosi Csaba


A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség Technikai Bizottságának tagja. Már fiatal felnőttként belecsöppent a sportolás világába, ejtőernyőzött, rendszeresen járt futóversenyekre, teljesítménytúrákra. Ez utóbbinak köszönheti a magabiztost tájékozódási képességét éjszakai és nappali körülmények között egyaránt. A természetjáró tájékozódási versenyeknek nemcsak résztvevője, hanem szervezője is volt. Ötletadója és főrendezője egy olyan kerékpáros teljesítménytúrának, ami húsz éve nagy népszerűségnek örvend. Több megyei tanösvény útvonalának tervezésében és gyakorlati kivitelezésében vett részt. A jelzésfestés technikai feladataival a megyei szövetségnél ismerkedett meg. Ez kezdetben a Cartographia Kft. számára végzett térkép helyesbítési, helyszínelési, később pedig a jelzett úthálózat vizsgálatát, karbantartásának tervezését jelentette. Közben aktívan szerepet vállalt a jelzések festésében is, amit a mai napig rendszeresen végez. 2016-tól aktívan támogatja tudásával az MTSZ munkáját, ekkor kapcsolódott be a felújított útvonalak ellenőrzésébe. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyén áthaladó Országos Kéktúra útvonalával kapcsolatos problémák megoldásában rendszeresen segít. Bronz és ezüstjelvényes túravezetői, útjelző-vezetői képesítésekkel rendelkezik, aranyjelvényes túrázó, MTSZ vizsgabiztos.

 

A kéktúrák útvonalán kívül bármelyik hazai turistaúttal kapcsolatos kérdéssel, javaslattal, észrevétellel keressétek a Turistaút Szakbizottságot a turistaut@termeszetjaro.hu az Országos Kékkör karbantartásával kapcsolatban pedig az MTSZ szakmai csapatát a kektura@termeszetjaro.hu ímélcímeken.MTSZ Országos Központ

borítókép: MTSZ/Farkas Péter

 

Cikk első megjelenése: 2021-03-03 16:24

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter