2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Online túravezetői képzés a Gördögök Sportegyesületnél

Oskó Imre egyesületi elnök és oktatásszervező tapasztalatai
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A szolnoki Gördögök Kerékpáros és Szabadidő Sportegyesület 1993. óta szervez kerékpáros és gyalogos programokat országszerte. A természetjáró civil szervezet küldetése a környezetvédelem mellett az egészséges életmódra és a szabadidő hasznos eltöltésére történő nevelés. A sporttevékenységek mellett élen járnak az oktatásban - különösen annak digitális műfajában – is. Az elmúlt közel harminc év alatt 360 gyalogos és bringás túravezető került ki a Gördögök tanfolyamairól. A három évtized tapasztalatairól az egyesület elnöke és a képzések szervezője, vezető oktatója Oskó Imre mesélt.


MTSZ: Mikor kerültél kapcsolatba a természetjáró képzésekkel?


Oskó Imre: 1978-ban kezdődött az hivatalos turista pályafutásom, amikor megszereztem a bronzjelvényes túravezető képesítésemet. Nemcsak az elhivatottság vitt előre az aranyjelvény megszerzéséig, amelyre 2002-ben került sor, hanem az oktatóim példaértékű hozzáállása a természetjáráshoz és a tudásátadásához. Mondhatni az általuk elszórt magvak bennem eresztettek gyökeret. Eldöntöttem, hogy lehetőleg minél több embernek továbbadom azt a tapasztalatot, amit elődeimtől kaptam. Így kapcsolódtam be és vettem részt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Természetbarát Szövetség oktatási munkájában egészen a rendszerváltásig. Többek között Vízkelety Lászlónak is köszönhetem, hogy vizsgaszervező és vizsgabiztos lett belőlem.


 


Fotó: Molnár AngélaMTSZ: A rendszerváltást követően milyen irányba fordult a turista életed?


O.I.: Néhány év kitérő után 1998-ban beléptünk a barátaimmal az akkor már 5 éves Gördögök Sportegyesületbe, amely szinte csak kerékpáros versenyzéssel és szervezéssel foglalkozott. Mivel a tagság részéről igény mutatkozott rá, ezért a tevékenységet kiterjesztettük a gyalogos szakágra is. Időközben megválasztottak elnöknek, a tagok létszáma pedig stabilan megmaradt százhoz közel. Széleskörű a feladatlistánk: kerékpáros közlekedési és műszaki ismereteket adunk át gyerekeknek, mobil KRESZ parkot és ügyességi pályát működtetünk, bringás és gyalogos túravezetőket képzünk, városismereti -, tájékozódási túraversenyeket, terem - és mátrix tájékozódási versenyeket szervezünk a térképkészítés és a szakmai tanácsadás mellett.


 

MTSZ: Említetted az oktatást. Hogy látod, miért lesz valaki kerékpáros vagy gyalogos túravezető?


O.I.: Kezdetben a tagszervezeti túrák vezetése és a tudás gyarapítása miatt, mostanában pedig a sokoldalúság, a vállalkozási tevékenységek bővítése is a felkerült a célok listájára.


 


Fotó: Molnár AngélaMTSZ: A Gördögök SE. képzései javarészt távoktatásban, online zajlanak. Oktatásszervezőként, oktatóként miben látod ennek előnyeit és hátrányait?


O.I.: Előnye a területi és időbeli függetlenség, hiszen bárki, bárhol leül az internet elé és a honlapunkon megtalálja a tananyagokat. Ráadásul önfegyelmet, elszántságot is igényel, hiszen helyettem senki nem fog tanulni. Hátránya a személyes kapcsolatok hiánya, és az, hogy sokkal több energiát, igyekezetet kell ráfordítani a gyakorlati tudás elmélyítéséhez.


 

MTSZ: Évtizedes tapasztalatot szereztél a távoktatásos képzésben. Ez minek volt köszönhető?


O.I.: Igen, ennek több oka is van. Országos szinten érkeztek hozzánk érdeklődők, hogy szeretnének akár a kerékpáros, akár a gyalogos túravezető képzésünkre járni, de a távolság ezt nem teszi lehetővé számukra. Ezért találtuk ki a kezdetben levelező, majd az internet megjelenésével az online képzést. Csak az elméleti előadásokat lehetett és lehet így átadni, a gyakorlati tudnivalók és a számonkérés természetesen mindig személyes módon történtek.


Másodsorban az anyagiak indokolták ezt a képzési megoldást. Egyre nehezebbnek bizonyult olyan oktatókat találni, akik civil meggyőződésből ingyen tartanak előadást.

Fotó: Molnár Angéla

 
 

MTSZ: A világjárvány felülírt sok mindent, többek között a természetjáró képzések ügymenetét is. Benneteket hogyan érintettek a járványügyi intézkedések?


O.I.: A bronz és ezüst fokozatú gyalogos és a bronz fokozatú kerékpáros túravezető képzéseink éppen csak elkezdődtek, amikor érvénybe léptek a kontakt órákat tiltó intézkedések. Lényegében a mi tanfolyamaink egyik pillanatról a másikra haladtak tovább a maguk medrében, néhány technikai lépést kellett mindössze megtennünk. Ahogy már említettem, az elméleti oktatás előre összeállított tananyagok és a videómegosztó felületre feltöltött videókkal történt.


MTSZ: Pontosan mik voltak ezek?


O.I.: A honlapunkat kellett átalakítani úgy, hogy alkalmas legyen online írásbeli számonkérésre, valamint a már régóta meglévő digitális teszt pályánkat kiegészítettük turisztikai feladatokkal.


 

MTSZ: Mikor tudtátok elkezdeni a terepi gyakorlatokat és vizsgával zárni az idei tanfolyamokat?


O.I.: Tavaly meghirdetés után már csak idén szeptemberben mentünk terepre, ami nálunk rendszeresen a Kecskeméti Ifjúsági Tábor környéki erdőterületet jelenti. A vizsgákra novemberben került sor a Mátrában.

Fotó: Molnár Angéla

 
 

MTSZ: Hogy látod az egyesület képzésszervezését a jövőben: ha lesz lehetőség kontaktórákra, akkor is maradtok az online képzésnél?


O.I.: Egyelőre nem vagyok túl optimista. Az a személyes véleményem, hogy a megváltozott felnőttképzési szabályok és elvárások túl nagy terhet rónak a civil szervezetekre, tehát ránk is. A folytatásban nem tervezünk új képzéseket indítani. Ha rajtam múlik, akkor a saját túravezetőink felé fordítjuk a nagyobb figyelmet.

Fotó: Molnár AngélaA képek 2020. november 7-én és 8-án készültek, a Gördögök Kerékpáros és Szabadidő és Sportegyesület által szervezett online gyalogos és kerékpáros túravezetői képzések gyakorlati vizsgáján.


MTSZ Országos Központ

borítókép: Molnár Angéla

Cikk első megjelenése: 2020-12-15 10:28

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter