2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Szakbizottságaink első negyedéves eredményei

Önkéntesek is segítik az MTSZ szakmai munkáját
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Ahogy a civil szervezetek működésére általánosságban jellemző, úgy a Magyar Természetjáró Szövetség országos szinten végzett szakmai munkáját is számos önkéntes segíti. Olyan elkötelezett túrázókról beszélünk, akik hétről hétre aktívan részt vesznek a természetjárás hagyományainak a megőrzéséért, a kulturált természetjárási szokások népszerűsítéséért, a biztonságos turistaút-hálózat karbantartásáért és fenntartásáért valamint a szemléletformáló túrázási szokásokért végzett feladatokban.


Ezekből a természetjáró körökben elismert szakemberekből áll az Oktatási Bizottság, a Turistaút-szakbizottság, a Minősítési Bizottság és a Kéktúra Bizottság utódaként működő kéktúrás ellenőrök csapata. Összeállításunkban a szakbizottságok 2021. első negyedéves eredményeiről számolunk be.

Kéktúraellenőrök

Ha valaki azért kéktúrázik, hogy a teljesítésért járó oklevelet és jelvényt megkapja, a hozzájárulásával pedig felkerüljön a teljesítők nyilvános listájára, úgy nincs más tennivalója, mint az MTSZ részére leadni a bélyegzőkkel megtelt igazolófüzetét. A szabályos útvonalkövetés szempontjai szerint négy olyan önkéntes végzi az ellenőrzést, akik maguk is gyakorlott kéktúrázók. 2021. március 17-től szünetel ez a tevékenység a járványügyi helyzetre való tekintettel, de addig 75 darab Országos Kéktúra, 29 Rockenbauer Pál Dél-dunántúli és 20 Alföldi Kéktúra igazolófüzetet néztek át és fogadtak el.

Minősítési Bizottság

A Magyar Természetjáró Szövetség több, mint három évtizede bronz, ezüst, arany, érdemes és kiváló fokozatú minősítéssel ismeri el azokat a túrázókat, akik a Minősítési szabályzat feltételeinek megfelelnek. Ahhoz, hogy valaki megkaphassa a minősítést, adminisztrálnia kell a túráit az úgynevezett egyéni túranaplóban és egyéni túrajelentésben. Az említett dokumentumok tartalmát a bronz esetében az egyesület, az ezüstnél és az aranynál a megyei tagszervezet, az érdemest és a kiválót pedig a Magyar Természetjáró Szövetség képviseletében önkéntesünk nézi át. 2021. első negyedévében 7 érdemes és 7 kiváló minősítésre történt felterjesztés ellenőrzése történt meg.

Oktatási Bizottság

A bizottság legfontosabb feladata a Magyar Természetjáró Szövetség új képzési programjának kidolgozása és az Oktatási Szabályzat átdolgozása. A heti rendszerességgel tartott, többórás online találkozók alkalmával az aktuális operatív feladatokkal, a képzésszervezőktől érkező megkeresésekkel és a velük folytatott megbeszéléssekkel foglalkozik az öt szakember. 2021 első negyedévében sor került az Oktatási Bizottság belső adminisztrációs rendjének és az Oktatási Szabályzat képzési koncepciójának kidolgozására, a módosított felnőttképzési törvény értelmezésére, a változások folyamatos nyomonkövetésére, azok széleskörű kommunikálására, a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos állásfoglalások elkészítésére, partnerkapcsolatok kiépítésére és az MTSZ képzésével kapcsolatos kérdőív kiértékelésére.

Turistaút-szakbizottság

2021. január 28-án alakult újjá a Turistaút-szakbizottság. Feladatai közé tartozik az MSZ 20587_2_1988 számú szabvány megújult változatának véleményezése, a Szakmai füzetek aktualizálása, az MTSZ által felmért turistautak hálózati szempontból történő átvilágítása, a turistautak módosításával, létrehozásával kapcsolatos kérdések és javaslatok megválaszolása, az útjelző-vezetők képzési és minősítési szabályzatának aktualizálása és az útjelző-vezető tanfolyamok szakmai támogatása. A frissen alakult bizottság a megújuló, gyalogos turistautak fenntartására irányuló szakmai irányelveket tartalmazó szabvány véleményezésén dolgozott az elmúlt hetekben.


MTSZ Országos Központ

fotó: stockphoto
 

Cikk első megjelenése: 2021-04-16 13:02
Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter