2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Tudnivalók és teendők a megújuló szakképzési rendszerben

Az MTSZ Oktatási Bizottságának tájékoztatása
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

A felnőttképzési törvény 2020. szeptember 1-jén életbe lépett változása érinti a Magyar Természetjáró Szövetség képzéseinek ügymenetét is – adta hírül 2020. augusztus 31-én az MTSZ Oktatási Bizottsága. Az elmúlt hetekben megtörtént a törvényi rendelkezések értelmezése és a képzést szervezők kötelezettségeinek pontosítása, így az Oktatási Bizottság az alábbi tájékoztatást adja közre.


Az új képzési rendszer általános tudnivalói

2020. január 1-jén kezdetét vette az a közel két éven át tartó folyamat, amelynek során a magyarországi szakképzések rendszere fokozatosan átalakul. A folyamat ideje alatt egymással párhuzamosan kerül kivezetésre a régi és bevezetésre az új struktúra. Az átalakítás érinti az iskolarendszeren belüli és kívüli képzéseket.

A folyamat első lépcsője a 2020. január 1-jén hatályba léptetett 2019. évi LXXX. sz. törvény a szakképzésről, a második pedig 2020. szeptember 1-től módosult a 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvény (Fktv.) volt.

Az új és a módosított törvények értelmében a hazánkban elfogadott szakképzéseket év végéig két nyilvántartásban találjuk meg: ezek közül egyik a 2020. december 31-ig érvényben lévő Országos Képzési Jegyzék, amelyben közel 759 szakképzés, és az úgynevezett Szakmajegyzék, amelyben az új képzési rendszer szerint a 759-ből közel 200 elismert szakképzés szerepel. 2021. január 1-től a Szakmajegyzék marad a hivatalosan elismert szakmák nyilvántartása.

Az alapszakmákat kizárólag iskolai rendszerben lehet majd tanulni, tehát szakképző iskolákban vagy technikumokban. A szakmára felkészítő szakképző iskolák 3 éves, az érettségire és szakmai vizsgára felkészítő technikumok pedig 5 vagy 6 éves oktatási intézmények. A 2020. szeptember 1-én kezdődő tanévben a szakképzésbe belépő tanulók már az új jogi szabályozás alapján kezdték meg tanulmányaikat.

Azok a felnőttek, akik szakmát szeretnének tanulni, azok 2020. szeptember 1-től kezdődően iskolai kereteken belül kétéves szakképző vagy technikumi képzésen, felnőttképzésben pedig tanfolyami keretek között tehetik azt meg.Az MTSZ képzéseit érintő változások


2020. szeptember 1-től minden felnőttképzés, ami szervezett célirányos kompetenciakialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatás és képzés”, már bejelentésköteles vagy engedély alapján folytatható.

Ez a változás érinti az összes, MTSZ tanfolyamot, tehát a képzést szervezőket bejelentési kötelezettség terheli. Az Oktatási Bizottság az ennek megfelelően eljáró tagszervezetek képzéseit tekinti befogadhatónak.

Tehát minden szeptember 1-je után meghirdetett és elkezdett tanfolyam kizárólag a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal felé történő hivatalos bejelentést követően folytatható.

A bejelentést a far.nive.hu oldalon lehet megtenni, az ott leírt tájékoztató szerint. A bejelentéshez tartozó adatszolgáltatási és dokumentálási kötelezettség jól tervezhető folyamat, melyet bárki meg tud tanulni.
A bejelentési kötelezettség ügymenete


A bejelentéshez a tanfolyam szervező következő adatai szükségesek:

 

a) levelezési cím, telefonszám és elektronikus levelezési cím,

b) képviseletére jogosult személy családi és utóneve,

c) adószáma.

 

A bejelentéshez csatolni kell továbbá az igazgatási szolgáltatási díj megfizetését igazoló bizonylatot, tehát az előtte be kell fizetni. Egy képzés bejelentésének díja 15 000 forint. A bejelentésről egy nyilvántartási számot adnak, melyet minden dokumentumon használni kell majd. Ezért fontos, hogy a tanfolyamok megkezdése előtt min. 8-10 nappal el kell indítani a bejelentési folyamatot, hogy a nyilvántartási számot időben megkapja a képzés!A bejelentési kötelezettség részei:

 

1.  Tájékoztatnod kell a tanfolyamod, képzésed leendő résztvevőit arról, hogy joguk van megtiltani az általad bekért és tárolt adataik egy részének továbbítását a Felnőttképzés Adatszolgáltatási Rendszerébe (FAR). Erről érdemes már e-mail-ben vagy az első órán személyesen tájékoztatást adni és pontosítani, hogy mit szeretne a résztvevő megosztani a FAR felé (személyes adatok, e-mail cím, adóazonosító szám). Ez történhet akár egy nyilatkozatban is, amit minden résztvevővel ki kell töltetni.

 

Fontos! Ezeket az adatokat a tanfolyam minden résztvevőjének kötelezően meg kell adnia a szervező tagszervezet felé, csak egyes elemekre mondhatja a jelentkező, hogy ne továbbítsák a FAR-ba.

 

2. A képzés megkezdésének a feltétele, hogy létrejöjjön a felnőttképzési jogviszony, amit a felnőttképzési szerződés megkötésével tudsz létrehozni.

A bejelentésnél a szerződést akár szóbeli megállapodással is lehet rendezni, de ebben az esetben is meghatározott tartalmi elemekkel kell egyértelműen tájékoztatnod a résztvevőket, hogy milyen folyamatban vesz részt, mik a jogai és kötelezettségei.

 

3.  Adatszolgáltatási kötelezettség a következő lépés, de ez nem jelent több munkát, ha a tájékoztatásnál és a felnőttképzési szerződésnél már eleve azokat az adatokat kéritek be, amikre amúgy is szükség lesz: a résztvevő személyi igazolvány száma, adóazonosító száma és TB azonosítója. Ráérsz az első képzési alkalommal a nap végén bejelenteni a FAR-ba a szükséges adatokat.

 

4. Utolsó kötelezettséged, hogy a képzés elvégzését bizonyító tanúsítványt kell kiállítanod a résztvevőnek.

 

 

Összefoglalva, a bejelentés alapján a működésnek négy lépése van:

 

·       a tájékoztatás,

 

·       a felnőttképzési szerződés,

 

·       az adatnyilvántartási és adatjelentési kötelezettség, valamint

·       a tanúsítvány kiállításának kötelezettsége. 

 

Fontos, hogy az Oktatási Bizottság az MTSZ felé történő tanfolyami bejelentéseket csak a hivatalos, far.nive.hu oldalon tett bejelentést követően tudja elfogadni, a bejelentett tanfolyam nyilvántartási számával igazolva!

 

Az Oktatási Bizottság folyamatosan dolgozik az oktatási és képzési rendszer megújításán, amelyet a törvényi szabályozások, változások alapvetően érintenek. Lényeges kiemelni, hogy ez a lépésről lépésre haladó folyamat egy összehangolt, időigényes és a menet közben felmerülő változásokra majdhogynem azonnali reagálást igénylő munkafolyamatot kíván meg tőlünk is. Éppen ezért hangsúlyozottan kérjük, hogy amennyiben tanfolyamok, képzések indítását tervezitek, kérjük, hogy előzetesen egyeztessetek az Oktatási Bizottsággal az oktatas@termeszetjaro.hu címen. A bizottság tagjai örömmel állnak a tagszervezetek segítségére!

További tájékoztatásig a fent leírt ügyment van érvényben!

 


Források és további tájékoztatás:

 • 11/2020. (II. 7.) Korm. rendelet a felnőttképzésről szóló törvény végrehajtásáról
 • 2013. évi LXXVII. törvény 17. §
 • 2013. évi LXXVII. törvény 11. § (1)
 • 2013. évi LXXVII. törvény 15. § 
 • 2013. évi LXXVII. törvény 21. § 
 • 2013. évi LXXVII. törvény 13/B. 


MTSZ Oktatási Bizottsága

fotó: pixabay

Cikk első megjelenése: 2020-11-04 15:46

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter