2024. június 23., vasárnap - Zoltán
Magyar Természetjáró Szövetség
mtsz.org »Cikkek
Magyar Természetjáró Szövetség

Új elnök vezeti a Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesületet

Múltidézés az egykori, jövőbe tekintés az új elnökkel
Archív cikk; tartalmát tovább nem frissítjük, így az elavult információkat is tartalmazhat.

Nemrégiben ünnepelte fennállásának és működésének 25. évfordulóját a gödöllői Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület. A jubileumi időszak alatt közel két évtizedig volt elnöke a Pest megyei természetjáró civil szervezetnek Pálffy Tibor. 2022. januárjában, az elnöki kinevezés lejártakor úgy döntött, hogy nem indul újra a pozícióért, inkább átadja a stafétabotot Kovács Tibornak. Interjú az egykori és az új vezetővel.


Pálffy Tibor: Barátom, Varga András Margita köréből és az én kerékpáros szakosztályom egyesüléséből született meg 1995. november 7-én a Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület.  Az első öt évben András, majd 2000-től én lettem az elnök. A kezdet kezdetén azt gondoltam, hogy civil szervezetet létrehozni nagyon nehéz feladat.

Az eltelt huszonöt év alatt pedig azt tapasztaltam, hogy fenntartani még nehezebb. Igazi kihívás megtalálni azokat a programokat, amelyek nemcsak behívják az érdeklődőket, hanem itt is marasztalják őket.A képen Pálffy Tibor, a Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület egykori elnöke
(fotó: MTSZ)


Mi az egyesületben a túrázáson kívül más lehetőségekkel is népszerűsítjük a mozgás fontosságát és örömét. Például tíz évvel ezelőtt elkezdtem a nordic walking oktatást Gödöllőn. Korosztálytól függetlenül bárki jöhet és gyakorolhatja hétről hétre. A városban praktizáló körzeti orvosok ismerik ezt a tevékenységünket is, így számos cukorbetegségben szenvedőnek ajánlották már a skandináv gyaloglótechnikát. Ezekről a találkozásokról vegyes tapasztalataim vannak: jönnek, kipróbálják, megélik a vércukorszint pozitív változását, aztán idővel és a kezdeti lelkesedés elmúlásával elmaradnak.

Pedig tapasztalatból tudom, hogy a tett halála a tétlenség. A kilencvenes évek elején kiderült, hogy cukorbeteg vagyok. Az orvos két lehetőséget vázolt fel: vagy elkezdem a gyógyszert szedni, amiből később akár injekció is lehet, vagy választok egy másik irányt, ami a mozgáson alapul. Számomra nem volt kérdés, hogy mit kell tennem. A napi szintű sportoláson kívül háromszor teljesítettem az Ironmant, lefutottam a Bécs-Budapest szupermaratont, ötször körbefutottam a Balatont. Azóta sem szedek gyógyszert, a vércukorszintem stabil. Eldöntöttem, csinálom.

2022. januárjában, amikor lejárt az elnöki kinevezésem, úgy éreztem, hogy eljött az ideje átadni a stafétabotot a fiatalabb korosztálynak. Továbbra is tagja maradok a Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesületnek, a tudásommal segítem és támogatom az új vezetést. A szabadidőmben pedig kéktúrázom és az Ötpróbát teljesítem.


 

Kovács Tibor: Gyermekkoromat falun töltöttem. Nem volt sehol turistajelzés, nem is tudtuk mi az, de az utca poros gyerekeivel állandóan a környék erdeiben, mezőin csatangoltunk, rengeteget kerékpároztunk. Fiatalember koromban, a nyolcvanas-kilencvenes években, mintegy 10 évet Budapesten töltöttem. Párommal a Budai hegyek lábától indultunk szinte minden hétvégén a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Börzsöny felfedezésére. Egy Pilis térképet azért tartottunk, hogy azon fekete filctollal végighúzzuk a bejárt útvonalakat. Nos, ennek a térképnek az útvonalai most nem pirosak, hanem feketék. Ekkor kezdődött szenvedélyem a teljesítménytúrák iránt is. Egy nagy doboz őrzi az okleveleket, itinereket, jelvényeket. Ezután egy szokásos családi történet következett. Gödöllőre költöztünk, építkezés, gyerekek…És ahogy egyre jobban tudtak járni a srácok, úgy indult egyre többször a család a Gödöllői-dombság erdeibe kirándulni, teljesítménytúrázni.
A képen Kovács Tibor, a Margita 344,2 Turisztikai és Sport Egyesület új elnöke
(fotó: Kovács Tibor)


Nem is tudnék kiemelni csak egy számomra kedves tájat, mert mindig az a kedvenc, ahol éppen vagyok, kirándulok. De legkedvesebb nekem a Gödöllő-dombság, ahol szinte minden turistaúton jártam már. Második helyre a Börzsönyt, harmadikra a Pilist tenném. Nyaranta mindig azt csináljuk, hogy egy kiválasztott magyar hegységben, tájegységben rendezzük be a főhadiszállást egy jó kis szálláshelyen, ahonnan aztán igyekszünk mindent bejárni, megnézni, felfedezni.


A szervezett természetjárásba 2013-ban cseppentem bele. Addig a Margita 344.2 TSE rengeteg teljesítménytúráján részt vettünk, gyűltek a kupák, meg a kitűzők. Egyre jobban kezdett érdekelni, hogy hogyan néz ki belülről az egyesület. Idősebb fiam bélyegezni akart az ellenőrző pontokon, én meg a turistajelzések festését fontolgattam. Egyszer csak eljött az idő, fogtuk magunkat és elmentünk az egyesület egyik klubgyűlésére. Nagyon sok szép emlék köt már a „Margitához”. Részt vettem számtalan túra szervezésében, sok-sok kilométer turistaút jelzéseinek megfestésében, jó barátokra, lelkes turistatársakra, elhivatott természetjárókra találtam itt.


Őszintén megmondom, hogy 8 év „Margitás” pályafutás után nem gondoltam volna, hogy a tagság, szinte egyöntetűen, nekem szavaz bizalmat. Köszönöm nekik! Igyekszem majd az elnöki programomban vállaltakat legmesszebb menőkig megvalósítani. Azonban még valakiknek köszönetet kell mondanom.


Köszönöm az előttem prosperáló elnököknek a szervező, irányító, menedzselő tevékenységét.     Köszönöm továbbá minden eddigi, aktív, vagy már nem aktív, vagy már közülünk eltávozott  „Margitás” egyesületi tag munkáját, segítségét, támogatását az egyesület élete, működése során. Nélkülük az 1995. november 7-én alapított Margita 344.2 Turisztikai és Sport Egyesület nem lehetett volna ilyen sikeres, ismert és elismert!


Ami a jövőt és a célkitűzéseket illeti: a legfontosabb dolgunk most az, hogy felrázzuk és összeszedjük magunkat. 2020 előtt az egyesület még nyolc teljesítménytúrát szervezett évente és a rendezvényeket a Margita Kupában fogta össze.  Az elmúlt két év alatt - a Covid miatt - csak évi 2 túrát tudtunk megrendezni, és a Margita Kupa is elmaradt. Szervezett túráinkat, egy vagy több napos kirándulásainkat is többnyire el kellett halasztanunk. Reméljük, hogy 2022-ben már fellélegezhet a világ. Ebben az évben már 6 túra megrendezésére vállalkozunk (3 gyalogos teljesítménytúra, 2 kerékpáros teljesítménytúra, és 1 gyalogos-kulturális városismereti túra). Erre az évre ismét meghirdettük a Margita Kupát. Részletek a honlapunkon www.margita344-2.hu


A 2022-es év első teljesítménytúráját a Téli Margitát február 12-én rendeztük meg. Hó helyett tavaszias időben, napsütésben, de remek hangulatban és a visszajelzések szerint teljes sikerrel, a túrázók elégedettségével.


Fontos feladat még az egyesület tevékenységének, munkájának minél szélesebb körben és minél több „modern” közösségi felületen történő bemutatása. Nagyon jó lenne a nevezéseket, a túrákra történő regisztrációkat online módra változtatni. Erre látható igény mutatkozik a túrázók részéről. Minél több fiatalt szeretnénk elérni azért, hogy a virtuális világból egy kicsit kilépve jöjjenek az egyesület soraiba, ismerjék meg a természetjárás, túrázás, túraszervezés valóságos terepét.


Az egyesület tagsága egyre idősödik. Vannak közöttünk olyanok, akik az alapítás óta „Margitások”. Létszámunk most 62 fő, az átlagéletkor 61 év. 30 nyugdíjasunk van, 20 év alatti pedig csak 4. Mindenféleképpen ránk férne a fiatalítás.


Tevékenységünk, történetünk bemutatását nagyon jól szolgálja a 25. évfordulónkra sokunk által írt, de csak most megjelent 25 éves a Margita 344,2” Turisztikai és Sport Egyesület című könyvünk. Digitális verziója honlapunkon, facebook oldalunkon olvasható, letölthető. A könyv közkincs, szabadon terjeszthető büszkeségünk.MTSZ Országos Központ
Borítókép:Csanádi Márton/MTSZ

Cikk első megjelenése: 2022-02-25 14:00

Kapcsolódó oldalak

Belépés, regisztráció
Honlapunk adatai
 • 5 173 regisztrált felhasználó
 • 2 483 hírlevél előfizető
 • 356 természetjáró szervezet
 • 2 277 turistaút szakasz
 • 12 795 km turistaút
 • 139 túramozgalom
 • 3 969 túramozgalom teljesítő
 • 0 esemény
 • 3 150 megjelent cikk, hír
 • 271 belső oldal
 • 2 297 egyéb dokumentum
Eseménynaptár
Hírlevél

captcha

Keresés
Címkefelhő
Kövess minket!
RSS  Facebook Twitter